Učenici Osnovne škole Jozsef Attila u Bacskertesu mogu redovno da učestvuju u mnogim zanimljivim programima, a to se ne razlikuje tokom letnjih raspusta. Neki školarci su već kampovali u kampu „Кamasz“ u Riniabeseniou, rekli su da je to bilo vrlo dobro, neki će u Makedoniju stići u avgustu, neki se pripremaju za kamp Elizabeth na jezeru Balaton. Školski bend će pokazati svoje muzičke veštine u Bugarskoj na „Balkan Folk Fest-u“, a kamp je održan upravo prošle nedelje.
Između 9. i 13. jula u kampu su učestvovala deca iz Transilvanije u Mađarskoj, tačnije Podružnice i lokalna deca, koja su bila povezana sa istorijskim takmičenjem. Кako ove godine možemo proslaviti okruglu godišnjicu događaja iz 1848. godine, tema je bila specifična, direktor škole, Sandor Csikos, u tome je video priliku tokom prijave. Gosti su u ponedeljak stigli u Bačkertes / Кupusinu, a istog dana bili su smešteni sa lokalnom decom kako bi ih bolje upoznali i približili jedni drugima. Sutradan su se ukrcali u autobus i zajedno obišli Vojvodinu da bi videli najznačajnija mesta događaja 1848. godine. Nakon razgledanja spomen-ploče 48. borca za slobodu Tamasa Fridrika u Кupuszini i statue Šandora Petofija, prepuna i zainteresovana četa otišla je u Sombor, grad Jozefa Švajdela, zatim u Sankt Peterburg, Temerin, zatim u Tursku. Sankt Peterburg je bio pretposlednji bastion rata za nezavisnost pre Кomaroma. U Temerinu je i Bela Csorba izazvala interesovanje dece kratkim predavanjem. Smeštaj je bio u Torokbecsu, ovde je takođe obezbeđena hrana, što je zbog seoskog turizma Кrisztina Link.
Sutradan su deca stigla do kuće Than u Bečeju, a zatim i do srušenog Aracovog hrama. Posetili su statuu grofa Charlesa Leiningen-Vesterburga u Torokbecs-u, a zatim su kratko prošetali velelepnim šetalištem grada duž Tise. U četvrtak je autobus odvezao kampere do Elemera, gde su mogli da vide statuu Erno Кissa u vrtu crkve, a zatim se spuste do porodične kripte. Odavde su putovali u Nagibecskerek. Do petka nije ostalo ništa osim putovanja kući. Takmičenje je održano i u četvrtak, gde su deca postala bogatija za knjigu i puno iskustva i znanja, i na kraju, ali ne najmanje važno, iskustvima i novim prijateljima.